Första steget, utbytesstudent

Eftersom att jag fick en fråga på blogresponse då någon undrade om jag kunde berätta lite om allt som har med att vara utbytesstudent att göra, så ska jag väl göra ett försök :). Lär såklart inte ens få med halva, men en början.
 
Varför USA?
Jag själv har varit intresserad av USA som land så länge jag kan minnas. Har alltid älskat amerikanska filmer, deras mat, kulturen, de öppna människorna och shoppingmöjligheterna. Efter att jag var i Atlanta förra året så fick jag verkligen se en bild av hur vardagen är där, inte bara se det som en turist gör. Men det gjorde mig inte mindre intresserad av att göra det jag förhoppningsvis gör efter 1an på gymnasiet. Sen förrförra året har jag läst ett x antal utbytesstudentbloggar och man ser verkligen hur mycket folk utvecklas som personer. Visst, man kommer verkligen inte ALLTID ha det bra. Det kommer dagar då allt känns så himla jobbigt och man kanske tom inte ens vill vara kvar. Har ju själv inte den erfarnheten, men vad man läst av andra så har resan alltid varit värd i slutändan. 
 
Välja organisation
Vill man bli utbytesstudent så är det första man bör tänka på, vilken organisation man vill välja. Det finns ganska många, mest kända är såklart EF. Men YFU är en mindre organisation som fått mycket bra kritik tex. Lättast är att söka på google efter olika organisationer. Som de flesta kanske vet valde jag ju Explorius. Det för att jag hört bra om de och fick en väldigt bra bild av de på deras hemsida/utbytesstudents forum. För det handlar ju mycket om första intrycket. Jag skickade in en intresseanmälan och fick tid till en intervju som inte var bindande. Det betyder alltså att man kan gå på en sådan för att bara få se mer vad det innebär att vara en utbytesstudent. På intervjun får man svara på lite olika frågor, man får alla frågorna mailade till sig några dagar innan, så man kan förbereda sig. De flesta ska också prata lite engelska på intervjun, dock behövde inte jag det.
 
Förberedelser
Jag har vetat att det varit mycket jobb inför en resa. Men förstod nog aldrig att man skulle behöva göra så mycket som jag fick veta på intervjun. Det är verkligen mycket papper som behövs fyllas i och läkarbesök som måste göras, för att inte tala om Amerikanska ambassaden! Då åker man till stockholm för att få sitt visum. Måste sitta och vänta på sin tur i ganska länge, intervjun där borta tar någon minut och sen får man åka hem. Sedan finns det ett obligatoriskt test som heter SLEP-testen, där mäts dina kunskaper bara. De flesta säger att det mesta är enkelt, men att det kan komma svåra frågor också.
 
Kostnader
Alla organisationer kostar ju såklart olika. Men för Explorius ligger grundavgifter på ca 72000kr. Sen tillkommer försäkring och massa annat så skulle tippa på att det blir minst 10000kr till. När man väl är anmält till ett utbytesår kan man söka stipendier. Det är alltså bidrag, i pengar, till resan. Oftast handlar det om att man ska ha bra betyg. Men det kan även ha olika krav. Samma med detta, googla så får du fram massor av stipendier. Tips är ju också att sommarjobba. Ska jag göra iallafall :)
 
Hur länge stannar man?
Det mest optimala är att stanna i 10 månader. Alltså ett ett helt skolår. Fast man kan välja en termin också. Dock tycker jag själv att det är mycket mer värt att ta 10 månader. För då hinner man verkligen komma in i vardagen och språket. För det är väl det man åker för? Alltså för att få vara "amerikan" för ett tag ;)
 
Postat av: Sara

Blir väldigt avundsjuk på dig vill också åka sol utbytesstudent! :)
Väldigt bra inlägg! :D
Bestämde du direkt vilken organisation du ville åka med?
Vad har du hittat för fel med yfu?
Hur skulle ditt dröm år vara?
Kram

2013-05-08 @ 13:25:28

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?

Trackback